News

REGISTRÁCIA OTVORENÁ: Nová séria populárno-náučných prednášok o zaujímavých HPC aplikáciách 6 Oct - Otvorili sme registráciu na sériu prednášok v zimnom semestri 2024, kde sa budeme venovať fascinujúcim témam, v ktorých vysokovýkonné počítanie zohráva kľúčovú úlohu. Tento semester sa zameriame na oblasti ako meteorológia, klimatológia, chémia, veľké jazykové modely a mnoho ďalších.
Privítajte Mistral-sk-7b! 3 Oct - Slovenská AI komunita sa po dlhom čase dočkala nového, tentoraz naozaj veľkého jazykového modelu pre slovenský jazyk.
NCC for HPC at INOFEST 2024: Innovation Festival in Žilina 24 Sep - V dňoch 17. a 18. septembra 2024 sa v Žiline uskutočnil už piaty ročník festivalu inovácií INOFEST 2024, ktorý zorganizovalo združenie INOVATO. Podujatie sa stalo jedinečnou platformou pre stretnutie odborníkov, podnikateľov, akademikov, inovátorov, študentov, zástupcov štátnej správy a verejnosti, čím posilnilo spoluprácu v oblasti regionálnych inovačných ekosystémov na Slovensku.
Intent Classification for Bank Chatbots through LLM Fine-Tuning 12 Sep - Tento článok hodnotí použitie veľkých jazykových modelov na klasifikáciu intentov v chatbote s preddefinovanými odpoveďami, určenom pre webové stránky bankového sektora. Zameriavame sa na efektivitu modelu SlovakBERT a porovnávame ho s použitím multilingválnych generatívnych modelov, ako sú Llama 8b instruct a Gemma 7b instruct, v ich predtrénovaných aj fine-tunovaných verziách. Výsledky naznačujú, že SlovakBERT dosahuje lepšie výsledky než ostatné modely, a to v presnosti klasifikácie ako aj v miere falošne pozitívnych predikcií.
HPC webinar for SMEs: Examples of real use of HPC in Poland, the Czech Republic and Slovakia 11 Sep - HPC webinár pre MSP: Príklady reálneho využitia HPC v Poľsku, Česku a na Slovensku Dňa 4. septembra sa uskutočnil informatívny webinár, ktorý zdôraznil potenciál vysokovýkonného počítania prostredníctvom reálnych úspešných príbehov a pútavých projektov realizovaných s podporou Národných kompetenčných centier pre HPC. Okrem príkladov realizovaných v slovenskom NCC, webinár predstavil aj odborné znalosti a skúsenosti susedných kompetenčných centier v Českej republike a Poľsku.
ARE YOU AN ENTREPRENEUR?
HOW DO YOU DISCOVER THAT YOUR COMPANY IS UNDER CYBER ATTACK?
10 Sep - In today's digital era, when technology has become an essential part of business, cyber attacks are becoming an alarming reality for businesses of all sizes. With the increasing number of threats and the sophistication of attacks, it is imperative that companies invest in employee training and securing their systems.
Devana: Call for Standard HPC access projects 3/24 26 Aug - Výpočtové stredisko SAV a Národné superpočítačové centrum otvarujú druhú tohtoročnú Výzvu na podávanie projektov pre štandardný prístup k HPC 3/24. Projekty je možné podávať kontinuálne, pričom počas roka sú štandardne 3 termíny uzávierky, po ktorej sa uskutoční hodnotenie dovtedy podaných žiadostí. O prístup je možné požiadať výhradne prostredníctvom používateľského portálu register.nscc.sk.
Invitation to Qubit Conference® Slovakia 2024: Don't miss the unique opportunity to participate in the top event in the field of cyber security 20 Aug - Qubit Conference® Slovakia 2024 sa blíži a s radosťou vás pozývame na toto prestížne podujatie, ktoré sa uskutoční 13. a 14. novembra 2024 v nádhernom prostredí Kongres & Wellness Hotela Chopok v Jasnej. Ide o jedinečnú príležitosť pre profesionálov z rôznych priemyselných odvetví, aby sa stretli, zdieľali svoje skúsenosti a získali najnovšie poznatky v oblasti kybernetickej bezpečnosti.
New HPC Ambassador: IT Valley Košice 14 Aug - The National Competence Center for High-Performance Computing (HPC) has established a new strategic partnership with IT Valley Košice under the HPC Ambassador program. This collaboration aims to strengthen technological innovation and development in eastern Slovakia, contributing to the growth of the innovation ecosystem across the country.
Webinar: HPC for Small and Medium Enterprises 13 Aug - In today's rapidly changing market, it is crucial for small and medium enterprises (SMEs) to effectively leverage new technologies to stay competitive. One of the innovative solutions that can significantly advance SMEs is High-Performance Computing (HPC).
Leveraging LLMs for Efficient Religious Text Analysis 5 Aug - The analysis and research of texts with religious themes have historically been the domain of philosophers, theologians, and other social sciences specialists. With the advent of artificial intelligence, such as the large language models (LLMs), this task takes on new dimensions. These technologies can be leveraged to reveal various insights and nuances contained in religious texts — interpreting their symbolism and uncovering their meanings. This acceleration of the analytical process allows researchers to focus on specific aspects of texts relevant to their studies.
Starmus Festival: Science, Art and AI 1 Aug - The Starmus Science Festival, known for its unique combination of scientific lectures, music, and art, was held this year in May in Bratislava. This unique festival attracted numerous science enthusiasts who enjoyed inspirational presentations and discussions with leading scientists from around the world.