News

Mapovanie polohy a výšky stromov v PointCloud dátach získaných pomocou LiDAR technológie 25 Jul - Cieľom spolupráce medzi Národným superpočítačovým centrom (NSCC) a firmou SKYMOVE, v rámci projektu Národného kompetenčného centra pre HPC, bol návrh a implementácia pilotného softvérového riešenia pre spracovanie dát získaných technológiou LiDAR (Light Detection and Ranging) umiestnených na dronoch.
Workshop: POP3 Profiling and Optimisation Tools 16 Jul - Pozývame vás na zaujímavé podujatie POP3 Profiling and Optimisation Tools 46th VI-HPS Tuning Workshop. Podujatie je organizované POP3 CoE v spolupráci s Národnými kompetenčnými centrami pre HPC zo Slovenska, Česka, Poľska a Rakúska Maďarska a Slovinska.
Call for Ideas: Seeking Slovak SME Partners for FFPlus Project Consortium 4 Jul - NCC Slovakia hľadá slovenských MSP partnerov na vytvorenie konzorcia pre návrh prestížneho projektu FFPlus. Cieľom je využiť vysokovýkonné počítanie pri riešení špecifických obchodných výziev zahŕňajúcich napr. modelovanie a simulácie, analýzu údajov, AI atď.
Fortissimo: call for proposal for SME 28 Jun - Fortissimo: call for proposal for SME
Semi-Supervised Learning in Aerial Imagery: Implementing Uni-Match with Frame Field learning for Building Extraction 21 Jun - Extrakcia budov v Geografických informačných systémoch (GIS) je kľúčová pre urbanistické plánovanie, environmentálne štúdie a riadenie infraštruktúry, pretože umožňuje presné mapovanie stavieb, vrátane odhaľovania nelegálnych stavieb za účelom dodržiavania právnych predpisov, alebo efektívnejšieho vyberania daní. Integrácia extrahovaných údajov o budovách s inými geopriestorovými vrstvami zlepšuje pochopenie dynamiky miest a priestorových vzťahov.
Central European NCC working group in Grundlsee 18 Jun - Zástupcovia národných kompetenčných centier pre HPC zo stredoeurópskeho regiónu sa 10. júna stretli na treťom stretnutí stredoeurópskej pracovnej skupiny NCC pre HPC. Hybridné podujatie zorganizovalo NCC Rakúsko v Grundlsee. Workshopu sa zúčastnili kompetenčné centra pre HPC z Poľska, Rakúska, Chorvátska, Českej republiky, Slovenska, Slovinska a Maďarska.
New Partnership with SOPK Bratislava 11 Jun - We are pleased to announce a new partnership between the National Competence Centre for High-Performance Computing (NCC for HPC) and the Slovak Chamber of Commerce and Industry for Bratislava Region (SOPK BA). This alliance is part of the HPC Ambassador program and aims to support innovations and the adoption of HPC technologies among small and medium-sized enterprises (SMEs) in Slovakia.
New HPC Ambassador: Union of Clusters of Slovakia 30 May - Nový Ambasádor pre HPC: Únia klastrov Slovenska S radosťou oznamujeme, že Národné kompetenčné centrum pre HPC uzavrelo nové partnerstvo s Úniou klastrov Slovenska (ÚKS) v rámci HPC Ambassador programu . Tento významný krok posilní naše spoločné úsilie v podpore inovácií a adopcii vysokovýkonných počítačových technológií medzi klastrami a ich členmi z rôznych sektorov, s ddôrazom na malé a stredné podniky na Slovensku.
NCC Slovensko & NCC Poľsko: ORCA Hands-on Workshop 23 May - V dňoch 21. a 22. mája 2024 sa v Bratislave uskutočnil ORCA hands-on workshop. Tento dvojdňový workshop, organizovaný národnými kompetenčnými centrami pre HPC zo Slovenska a Poľska bol zameraný na softvérový kvantovo-chemický balík ORCA. Účastníci sa oboznámili so základmi a vybranými pokročilými technikami práce s ORCA, pričom veľkú časť tvorili najmä praktické cvičenia.
MaX school: materials and molecular modelling with QUANTUM ESPRESSO 20 May - Dávame vám do pozornosti online školu organizovanú MaX CoE v spolupráci s Národnými kompetenčnými centrami pre vysokovýkonné počítanie z Česka, Rakúska, Slovenska, Slovinska, Poľska a Maďarska. Podujatie bude prebiehať v dňoch 19. - 21. jún 2024.
Devana: Call for Standard HPC access projects 2/24 3 May - Výpočtové stredisko SAV a Národné superpočítačové centrum otvárujú prvú tohtoročnú Výzvu na podávanie projektov pre štandardný prístup k HPC 2/24. Projekty je možné podávať kontinuálne, pričom počas roka sú štandardne 3 termíny uzávierky, po ktorej sa uskutoční hodnotenie dovtedy podaných žiadostí. O prístup je možné požiadať výhradne prostredníctvom používateľského portálu register.nscc.sk.
EuroCC 2 & CoEs & CASTIEL 2 Intermediate Conference na Slovensku 26 Apr - V malebnom prostredí Vysokých Tatier sa členovia Európskych národných kompetenčných centier a Centier excelentnosti stretli počas EuroCC 2 & CoEs & CASTIEL 2 Intermediate Conference, aby diskutovali o vývoji v projekte a ukázali doteraz dosiahnutý pokrok.