Správy

REGISTRÁCIA OTVORENÁ: Nová séria populárno-náučných prednášok o zaujímavých HPC aplikáciách 6 okt - Otvorili sme registráciu na sériu prednášok v zimnom semestri 2024, kde sa budeme venovať fascinujúcim témam, v ktorých vysokovýkonné počítanie zohráva kľúčovú úlohu. Tento semester sa zameriame na oblasti ako meteorológia, klimatológia, chémia, veľké jazykové modely a mnoho ďalších.
Privítajte Mistral-sk-7b! 3 okt - Slovenská AI komunita sa po dlhom čase dočkala nového, tentoraz naozaj veľkého jazykového modelu pre slovenský jazyk.
NCC pre HPC na INOFESTe 2024: Festival inovácií v Žiline 24 sep - V dňoch 17. a 18. septembra 2024 sa v Žiline uskutočnil už piaty ročník festivalu inovácií INOFEST 2024, ktorý zorganizovalo združenie INOVATO. Podujatie sa stalo jedinečnou platformou pre stretnutie odborníkov, podnikateľov, akademikov, inovátorov, študentov, zástupcov štátnej správy a verejnosti, čím posilnilo spoluprácu v oblasti regionálnych inovačných ekosystémov na Slovensku.
Klasifikácia intentov pre bankové chatboty pomocou veľkých jazykových modelov 12 sep - Tento článok hodnotí použitie veľkých jazykových modelov na klasifikáciu intentov v chatbote s preddefinovanými odpoveďami, určenom pre webové stránky bankového sektora. Zameriavame sa na efektivitu modelu SlovakBERT a porovnávame ho s použitím multilingválnych generatívnych modelov, ako sú Llama 8b instruct a Gemma 7b instruct, v ich predtrénovaných aj fine-tunovaných verziách. Výsledky naznačujú, že SlovakBERT dosahuje lepšie výsledky než ostatné modely, a to v presnosti klasifikácie ako aj v miere falošne pozitívnych predikcií.
HPC webinár pre MSP: Príklady reálneho využitia HPC v Poľsku, Česku a na Slovensku 11 sep - HPC webinár pre MSP: Príklady reálneho využitia HPC v Poľsku, Česku a na Slovensku Dňa 4. septembra sa uskutočnil informatívny webinár, ktorý zdôraznil potenciál vysokovýkonného počítania prostredníctvom reálnych úspešných príbehov a pútavých projektov realizovaných s podporou Národných kompetenčných centier pre HPC. Okrem príkladov realizovaných v slovenskom NCC, webinár predstavil aj odborné znalosti a skúsenosti susedných kompetenčných centier v Českej republike a Poľsku.
STE PODNIKATEĽ?
AKO ODHALÍTE, ŽE VAŠA FIRMA JE POD KYBERNETICKÝM ÚTOKOM?
10 sep - V dnešnej digitálnej ére, keď sa technológie stali základnou súčasťou podnikania, sa kybernetické útoky stávajú alarmujúcou realitou pre firmy všetkých veľkostí. S narastajúcim počtom hrozieb a sofistikovanosťou útokov je nevyhnutné, aby firmy investovali do vzdelávania zamestnancov a zabezpečenia svojich systémov.
Devana: Výzva na podávanie projektov pre štandardný prístup k HPC 3/24 26 aug - Výpočtové stredisko SAV a Národné superpočítačové centrum otvarujú druhú tohtoročnú Výzvu na podávanie projektov pre štandardný prístup k HPC 3/24. Projekty je možné podávať kontinuálne, pričom počas roka sú štandardne 3 termíny uzávierky, po ktorej sa uskutoční hodnotenie dovtedy podaných žiadostí. O prístup je možné požiadať výhradne prostredníctvom používateľského portálu register.nscc.sk.
Pozvánka na Qubit Conference® Slovakia 2024: Nezmeškajte jedinečnú príležitosť zúčastniť sa vrcholného podujatia v oblasti kybernetickej bezpečnosti 20 aug - Qubit Conference® Slovakia 2024 sa blíži a s radosťou vás pozývame na toto prestížne podujatie, ktoré sa uskutoční 13. a 14. novembra 2024 v nádhernom prostredí Kongres & Wellness Hotela Chopok v Jasnej. Ide o jedinečnú príležitosť pre profesionálov z rôznych priemyselných odvetví, aby sa stretli, zdieľali svoje skúsenosti a získali najnovšie poznatky v oblasti kybernetickej bezpečnosti.
Nový Ambasádor pre HPC: IT Valley Košice 14 aug - Národné kompetenčné centrum pre vysokovýkonné počítanie (HPC) nadviazalo nové strategické partnerstvo s IT Valley Košice v rámci programu HPC Ambassador. Táto spolupráca má za cieľ posilniť technologické inovácie a rozvoj na východnom Slovensku, čím prispeje k rastu inovačného ekosystému v celej krajine.
Webinár: HPC pre malé a stredné podniky 13 aug - Na súčasnom rýchlo sa meniacom trhu je kľúčové, aby malé a stredné podniky (MSP) dokázali efektívne využívať nové technológie pre svoju konkurencieschopnosť. Jedným z inovatívnych riešení, ktoré môžu MSP výrazne posunúť vpred, je vysokovýkonná výpočtová technika (High-Performance Computing, HPC).
Využitie veľkých jazykových modelov na efektívnu analýzu náboženských textov 5 aug - Analýza a štúdium textov s náboženskými témami boli historicky doménou filozofov, teológov a ďalších špecialistov v sociálnych vedách. S príchodom umelej inteligencie, konkrétne veľkých jazykových modelov, naberá výskum v tejto oblasti nové dimenzie. Tieto moderné technológie môžu byť využité na odhaľovanie skrytých nuáns v náboženských textoch, čím umožňujú hlbšie pochopenie rôznych symbolizmov a odhalenie významov, ktoré sú pre tieto texty charakteristické a môžu byť nejasné. Takéto zrýchlenie analytického procesu umožňuje výskumníkom sústrediť sa len na špecifické aspekty textu relevantné pre ich výskum.
Festival Starmus: Veda, umenie a AI 1 aug - Festival vedy Starmus, známy svojou kombináciou vedeckých prednášok, hudby a umenia, sa tento rok konal v máji v Bratislave. Tento jedinečný festival prilákal množstvo nadšencov vedy, ktorí sa mohli tešiť na inšpiratívne prezentácie a diskusie s poprednými vedcami z celého sveta.