Kategórie
General

MaX school: materials and molecular modelling with QUANTUM ESPRESSO

Dávame vám do pozornosti online školu organizovanú MaX CoE v spolupráci s Národnými kompetenčnými centrami pre vysokovýkonné počítanie z Česka, Rakúska, Slovenska, Slovinska, Poľska a Maďarska. Podujatie bude prebiehať v dňoch 19. – 21. jún 2024.

MaX school: materials and molecular modelling with QUANTUM ESPRESSO

An online school organized by MaX, in collaboration with: Czechia, Austria, Slovakia, Slovenia, Poland and Hungary- June 19-21, 2024.

The course encompasses a comprehensive curriculum designed to cover the primary features of the Quantum ESPRESSOThe emphasis is on practical skill development. The course strikes a balance between theory and application, offering a hands-on learning experience. It caters to a beginner to intermediate level, aiming to equip participants with the fundamental knowledge and skills necessary for the effective utilization of QUANTUM ESPRESSO in their research and academic pursuits.

The school is designed for participants with a background in condensed matter physics or chemistry interested in learning to use Quantum ESPRESSO.

The school plans to cover the main features of the code and provide basic user skills such as compilation, simple scripting, choice of parallel options, and similar.

More info about the event

Registration


Intent Classification for Bank Chatbots through LLM Fine-Tuning 12 Sep - Tento článok hodnotí použitie veľkých jazykových modelov na klasifikáciu intentov v chatbote s preddefinovanými odpoveďami, určenom pre webové stránky bankového sektora. Zameriavame sa na efektivitu modelu SlovakBERT a porovnávame ho s použitím multilingválnych generatívnych modelov, ako sú Llama 8b instruct a Gemma 7b instruct, v ich predtrénovaných aj fine-tunovaných verziách. Výsledky naznačujú, že SlovakBERT dosahuje lepšie výsledky než ostatné modely, a to v presnosti klasifikácie ako aj v miere falošne pozitívnych predikcií.
HPC webinar for SMEs: Examples of real use of HPC in Poland, the Czech Republic and Slovakia 11 Sep - HPC webinár pre MSP: Príklady reálneho využitia HPC v Poľsku, Česku a na Slovensku Dňa 4. septembra sa uskutočnil informatívny webinár, ktorý zdôraznil potenciál vysokovýkonného počítania prostredníctvom reálnych úspešných príbehov a pútavých projektov realizovaných s podporou Národných kompetenčných centier pre HPC. Okrem príkladov realizovaných v slovenskom NCC, webinár predstavil aj odborné znalosti a skúsenosti susedných kompetenčných centier v Českej republike a Poľsku.
ARE YOU AN ENTREPRENEUR?
HOW DO YOU DISCOVER THAT YOUR COMPANY IS UNDER CYBER ATTACK?
10 Sep - In today's digital era, when technology has become an essential part of business, cyber attacks are becoming an alarming reality for businesses of all sizes. With the increasing number of threats and the sophistication of attacks, it is imperative that companies invest in employee training and securing their systems.