Success Stories

Identifikácia entít pre extrakciu adries z transkriptovaných rozhovorov s využitím syntetických dát 22 dec - Podniky vynakladajú vel’ké množstvo úsilia a finančných prostriedkov na komunikáciu s klientmi. Zvyčajne je ciel’om informácie klientom poskytnúť’, niekedy je však naopak potrebné informácie vyžiadať’ (napr. miesto bydliska). Na riešenie tejto požiadavky sa vynakladá značné úsilie, napríklad vývojom chat- a voicebotov, ktoré na jednej strane slúžia na poskytovanie informácií klientom, ale možno ich využiť’ aj na kontaktovanie klienta so žiadosťou o poskytnutie informácií. Konkrétnym príkladom z reálneho života je kontaktovanie klienta prostredníctvom textovej správy alebo telefonicky s cieľom aktualizovať’ jeho kontaktnú adresu. Keďže adresa klienta sa mohla časom zmeniť, podnik potrebuje priebežne aktualizovať tieto informácie vo svojej internej databáze klientov.
Detekcia anomálií v časových radoch: prevencia gamblingu pomocou hlbokého učenia 28 júl - Prevencia gamblingu u hráčov online kasín je výzvou, so zjavne pozitívnym dopadom nielen na bežný život hráčov, ale aj na prevádzkovateľov kasín, ktorých úmyslom je sprostredkovať zodpovedné hranie.
Meranie štrukturálnych parametrov kapsúl použitím techník umelej inteligencie (AI) a strojového učenia (ML) 30 jún - Cieľom spolupráce medzi Národným kompetenčným centrom pre HPC (NCC pre HPC) a Ústavom polymérov (ÚP) SAV bol návrh a implementácia pilotného softvérového riešenia pre automatické spracovanie obrazu frakcií polymérnych mikrokapsúl. Tieto mikrokapsuly slúžia ako obal pre pankreatické ostrovčeky tvoriace perspektívne liečivo na ochorenie diabetes mellitus (t.j. cukrovky 1. typu). Mikrokapsuly pozostávajú z pankreatických ostrovčekov enkapsulovaných do polopriepustnej polymérnej membrány, ktorá bola vyvinutá na Ústave polymérov SAV.
Use case: Prenos a optimalizácia pracovného toku CFD výpočtov v HPC prostredí 15 máj - Spoločnosť Shark Aero navrhuje a vyrába ultraľahké športové lietadlá s dvojmiestnym tandemovým kokpitom. Na vývoj dizajnu používajú populárny open-source softvérový balík openFOAM [1], konkrétne CFD simulácie (Computational Fluid Dynamics), využívajú metódu konečných prvkov (Finite elements method - FEM). Po vytvorení modelu pomocou softvéru Computer-Aided Design (CAD) sa model rozdelí na samostatné bunky, tzv. sieť (angl. mesh). Presnosť simulácie silne závisí od hustoty siete, pričom výpočtové a pamäťové požiadavky stúpajú s treťou mocninou počtu jej vrcholov. Pre niektoré simulácie môžu byť výpočtové nároky naozaj limitujúcim faktorom, ak používateľ pracuje s bežne dostupnou výpočtovou technikou. Pokúsili sme sa preto preniesť pracovný tok simulácie do High-Performance Computing (HPC) prostredia s osobitným zameraním na preskúmanie efektívnosti paralelizácie výpočtových úloh pre daný typ modelu.
MEMO98 12 apr - MEMO 98 je nezisková mimovládna organizácia, ktorá sa viac ako 20 rokov zaoberá monitorovaním médií v kontexte volieb a iných udalostí, pričom svoje aktivity realizovala vo viac ako 50 krajinách. V poslednom čase sa taktiež zaoberá vplyvom sociálnych sietí na integritu volebných procesov.