Kategórie
Všeobecné

Workshop: Cloudové služby pre HPC používateľov

Dňa 19. apríla 2022 sa uskutočnil twinningový workshop s cieľom výmeny najlepšej praxe a prístupov k poskytovaniu cloudových služieb HPC používateľom z akademickej obce, ale aj priemyslu. Workshop organizovaný Národnými kompetenčnými centrami pre HPC z Českej a Slovenskej republiky prebiehal na Smolenickom zámku na Slovensku.

Workshop: Cloudové služby pre HPC používateľov

Dňa 19. apríla 2022 sa uskutočnil twinningový workshop s cieľom výmeny najlepšej praxe a prístupov k poskytovaniu cloudových služieb HPC používateľom z akademickej obce, ale aj priemyslu. Workshop organizovaný Národnými kompetenčnými centrami pre HPC z Českej a Slovenskej republiky prebiehal na Smolenickom zámku na Slovensku.

eINFRA a skúsenosti z Českej republiky

Na workshop boli pozvaní aj odborníci zo združenia CESNET, ktorí počas podujatia zdieľali svoje skúsenosti s tímami národných kompetenčných centier pre HPC. CESNET je združenie vysokých škôl a Českej akadémie vied, ktoré prevádzkuje a rozvíja národnú e-infraštruktúru pre vedu, výskum a vzdelávanie zahŕňajúcu počítačovú sieť, výpočtové gridy a dátové úložiská. CESNET poskytuje tiež prostredie pre spoluprácu a širokú škálu ďalších služieb. Účastníkom odprezentovali nasledovné témy:

M. Ruda: Rozsiahla distribuovaná výpočtová infraštruktúra a služby.

D. Antoš: Prevádzka a rozvoj dátových úložísk ako súčasti národnej infraštruktúry pre vedu a výskum.

Cloudové služby ako nevyhnutná súčasť portfólia poskytovateľov HPC – oplatí sa to?

Branislav Jansík z IT4Innovations a vedúci českého kompetenčného centra Tomáš Karásek predstavili požiadavky používateľov na prístup ku cloudovým službám. Práve motivácia, požiadavky a očakávania používateľov, ako aj benefity a bariéry z pohľadu poskytovateľa HPC služieb boli predmetom dlhšej diskusie. Účastníci debatovali aj o alternatívnych platformách, službách „easy-access“, microservice, HPC „market“.

Obe Národné kompetenčné centrá plánujú HPC cloudové služby integrovať do svojho portfólia s použitím open-source platforiem OpenNebula a OpenStack. Zástupcovia CESNET, ktorí majú skúsenosti s oboma nástrojmi, zdieľali ich výhody a možnosti technickej podpory.

Všeobecnejšia debata sa týkala najmä otázky systematickej a dlhodobej podpory rozvoja a prevádzky HPC systémov ako nevyhnutného komponentu národnej výskumnej infraštruktúry.

Devana: Výzva na podávanie projektov pre štandardný prístup k HPC 2/24 3 máj - Výpočtové stredisko SAV a Národné superpočítačové centrum otvárujú prvú tohtoročnú Výzvu na podávanie projektov pre štandardný prístup k HPC 2/24. Projekty je možné podávať kontinuálne, pričom počas roka sú štandardne 3 termíny uzávierky, po ktorej sa uskutoční hodnotenie dovtedy podaných žiadostí. O prístup je možné požiadať výhradne prostredníctvom používateľského portálu register.nscc.sk.
EuroCC 2 & CoEs & CASTIEL 2 Intermediate Conference na Slovensku 26 apr - V malebnom prostredí Vysokých Tatier sa členovia Európskych národných kompetenčných centier a Centier excelentnosti stretli počas EuroCC 2 & CoEs & CASTIEL 2 Intermediate Conference, aby diskutovali o vývoji v projekte a ukázali doteraz dosiahnutý pokrok.
Nová spolupráca a komplexnejšia ponuka pre slovenské firmy 24 apr - V Národnom kompetenčnom centre pre HPC sa tešíme z nášeho nového partnerstva s Inovačným centrom INOVIA v Žiline. Toto spojenie predstavuje významný míľnik v misii NCC pre HPC propagovať a podporovať adopciu vysokovýkonných výpočtových technológií naprieč slovenskými regiónmi a hospodárskymi sektormi. Využitie takýchto pokročilých digitálnych technológií je vo svete čoraz bežnejšie, napríklad pri pokročilých numerických simuláciách, spracovaní veľkých objemov dát a tiež pri vývoji modelov umelej inteligencie.