Kategórie
Všeobecné

Úspešný pilotný hackathon Národného kompetenčného centra

Vymyslieť tému pilotného NCC hackathonu nebolo ľahké: HPC prostredie má svoje špecifiká a je pre mnoho ľudí celkom neznáme. Napokon sme sa rozhodli pre výzvu, ktorá by riešila niečo, čo poznáme a používame všetci: mobilnú aplikáciu. Konkrétne tá naša by mala prinášať používateľom HPC prehľad o ich výpočtových úlohách a stave výpočtových prostriedkov.

Úspešný pilotný hackathon Národného kompetenčného centra

Vymyslieť tému pilotného NCC hackathonu nebolo ľahké: HPC prostredie má svoje špecifiká a je pre mnoho ľudí celkom neznáme. Napokon sme sa rozhodli pre výzvu, ktorá by riešila niečo, čo poznáme a používame všetci: mobilnú aplikáciu. Konkrétne tá naša by mala prinášať používateľom HPC prehľad o ich výpočtových úlohách a stave výpočtových prostriedkov.

Organizátori z Národného kompetenčného centra pripravili tzv. backend aplikácie a umožnili účastníkom prístup k potrebným dátam priamo z klastra situovaného v Košiciach, kde si mohli sami spúšťat aj testovacie úlohy. HPC prostredie, výpočty a ich manažment pomocou nástroja SLURM sme priblížili na úvodnom webinári a 9. júla sa online hackathon mohol začať. Každý z dvoch tímov, ktoré sa aktívne zúčastnili, si zvolil iný prístup k vývoju: PWA (Progressive Web App) a Kotlin multiplatform. Obom tímom musíme uznať, že výborne uchopili projekt a výsledné riešenia a ich prezentácia sa nám veľmi páčili. Víťazná aplikácia by mala fungovať na zariadeniach s Androidom i iOS a dúfame, že po finálnych úpravách ju čoskoro budú môcť otestovať naši aj používatelia!

Veľká vďaka patri aj našim partnerom, ktorí nám poskytli ceny a mediálnu podporu. Ďakujeme QuBit Academy, WebSupport, Cybersec.skLearn2Code, Slovenská akadémia vied a bart.sk!

EuroCC 2 & CoEs & CASTIEL 2 Intermediate Conference na Slovensku 26 apr - V malebnom prostredí Vysokých Tatier sa členovia Európskych národných kompetenčných centier a Centier excelentnosti stretli počas EuroCC 2 & CoEs & CASTIEL 2 Intermediate Conference, aby diskutovali o vývoji v projekte a ukázali doteraz dosiahnutý pokrok.
Nová spolupráca a komplexnejšia ponuka pre slovenské firmy 24 apr - V Národnom kompetenčnom centre pre HPC sa tešíme z nášeho nového partnerstva s Inovačným centrom INOVIA v Žiline. Toto spojenie predstavuje významný míľnik v misii NCC pre HPC propagovať a podporovať adopciu vysokovýkonných výpočtových technológií naprieč slovenskými regiónmi a hospodárskymi sektormi. Využitie takýchto pokročilých digitálnych technológií je vo svete čoraz bežnejšie, napríklad pri pokročilých numerických simuláciách, spracovaní veľkých objemov dát a tiež pri vývoji modelov umelej inteligencie.
Možnosti využitia HPC pre MSP 21 mar - Dňa 19. marca sa v Bratislave uskutočnilo podujatie s názvom Objavte potenciál supepročítača v praxi, ktoré združilo odborníkov z Národného kompetenčného centra HPC (NCC) a Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory, čím sa otvorili nové horizonty prespoluprácu s podnikmi využívajúcimi veľké dáta, simulácie, umelú inteligenciu vo vývoji alebo výrobnej technológií.