Kategórie
Všeobecné

Verejné obstarávanie na nový superpočítač

Centrum spoločných činností Slovenskej akadémie vied (CSČ SAV) vyhlásilo verejné obstarávanie na superpočítač, ktorý bude súčasťou Národného kompetenčného centra (NCC) pre vysokovýkonné počítanie (HPC). Výkon novej vysokovýkonnej výpočtovej infraštruktúry budú môcť využívať odborníci a odborníčky nielen z akademického prostredia, ale aj z verejnej a súkromnej sféry. Predpokladaná hodnota zákazky je 3 603 713,00 EUR bez DPH a bude financovaná zo štrukturálnych fondov EÚ

Verejné obstarávanie na  nový superpočítač

Centrum spoločných činností Slovenskej akadémie vied (CSČ SAV) vyhlásilo verejné obstarávanie na superpočítač, ktorý bude súčasťou Národného kompetenčného centra (NCC) pre vysokovýkonné počítanie (HPC). Výkon novej vysokovýkonnej výpočtovej infraštruktúry budú môcť využívať odborníci a odborníčky nielen z akademického prostredia, ale aj z verejnej a súkromnej sféry. Predpokladaná hodnota zákazky je 3 603 713,00 EUR bez DPH a bude financovaná zo štrukturálnych fondov EÚ.  

Prístup na novú vysokovýkonnú výpočtovú infraštruktúru bude udeľovať CSČ SAV. Výpočtové kapacity bude poskytovať akademickým pracoviskám, organizáciám verejnej správy a v neposlednom rade malým a stredným podnikom.

Informácie o verejnom obstarávaní boli zverejnené vo Vestníku EÚ (30.7.2021) a  Vestníku ÚVO (2.8.2021). Po uplynutí aktuálnej 60 dňovej lehoty na predkladanie návrhov a ich vyhodnotení bude dokumentácia predložená na kontrolu Ministerstvu investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SRÚradu pre verejné obstarávanie. CSČ SAV predpokladá sprístupnenie novej HPC infraštruktúry používateľom v prvej polovici roka 2022.

Projekt Národné kompetenčné centrum pre vysokovýkonné počítanie (ITMS2014+ 311071AKF2) je financovaný z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra: OPII-2020/7/55-NP. Jeho cieľom je  podpora rôznych sektorov podnikania na Slovensku s dôrazom na malé a stredné podniky a zvyšovanie ich inovačného potenciálu vytvorením platformy na efektívnu adopciu a využívanie HPC+ technológií súlade s prioritami definovanými v Digitálnej stratégii Slovenska. Prostriedky zo štrukturálnych fondov EÚ sa použijú na technické zabezpečenie Národného kompetenčného centra, teda na nákup HPC systému.

Devana: Výzva na podávanie projektov pre štandardný prístup k HPC 2/24 3 máj - Výpočtové stredisko SAV a Národné superpočítačové centrum otvárujú prvú tohtoročnú Výzvu na podávanie projektov pre štandardný prístup k HPC 2/24. Projekty je možné podávať kontinuálne, pričom počas roka sú štandardne 3 termíny uzávierky, po ktorej sa uskutoční hodnotenie dovtedy podaných žiadostí. O prístup je možné požiadať výhradne prostredníctvom používateľského portálu register.nscc.sk.
EuroCC 2 & CoEs & CASTIEL 2 Intermediate Conference na Slovensku 26 apr - V malebnom prostredí Vysokých Tatier sa členovia Európskych národných kompetenčných centier a Centier excelentnosti stretli počas EuroCC 2 & CoEs & CASTIEL 2 Intermediate Conference, aby diskutovali o vývoji v projekte a ukázali doteraz dosiahnutý pokrok.
Nová spolupráca a komplexnejšia ponuka pre slovenské firmy 24 apr - V Národnom kompetenčnom centre pre HPC sa tešíme z nášeho nového partnerstva s Inovačným centrom INOVIA v Žiline. Toto spojenie predstavuje významný míľnik v misii NCC pre HPC propagovať a podporovať adopciu vysokovýkonných výpočtových technológií naprieč slovenskými regiónmi a hospodárskymi sektormi. Využitie takýchto pokročilých digitálnych technológií je vo svete čoraz bežnejšie, napríklad pri pokročilých numerických simuláciách, spracovaní veľkých objemov dát a tiež pri vývoji modelov umelej inteligencie.