Kategórie
Všeobecné

Slovensko bude mať nový superpočítač ešte tento rok

Centrum spoločných činností SAV, v. v. i. podpísalo zmluvu s dodávateľom nového vysokovýkonného výpočtového systému, ktorý by mal byť spustený do prevádzky ešte tento rok. Investícia do nákupu superpočítača Devana s odhadovaným výkonom 800 TFlops je financovaná z Operačného programu integrovaná infraštruktúra.

Slovensko bude mať nový superpočítač ešte tento rok

Centrum spoločných činností SAV, v. v. i. podpísalo zmluvu s dodávateľom nového vysokovýkonného výpočtového systému, ktorý by mal byť spustený do prevádzky ešte tento rok. Investícia do nákupu superpočítača Devana s odhadovaným výkonom 800 TFlops je financovaná z Operačného programu integrovaná infraštruktúra.

Nový superpočítač, ktorý Slovensku pomôže čiastočne znížiť investičný dlh v oblasti HPC (HPC = high performance computing / vysokovýkonné počítanie), bude prístupný vedcom a výskumníkom zo Slovenskej akadémia vied, všetkých verejných vysokých škôl a tiež slovenským podnikateľom a inštitúciám verejnej správy. Malé a stredné podniky a verejná správa môžu využiť aj bezplatné služby Národného kompetenčného centra (NCC) pre HPC, poradiť sa o nasadení riešení založených na HPC a realizovať testovacie a tzv. proof-of-concept projekty. NCC podporuje adopciu nástrojov HPC v oblastiach náročných numerických simulácií, vysokovýkonnej dátovej analytiky (HPDA), umelej inteligencie (AI) a strojového učenia (ML).

Celý systém Devana má obstarávaciu cenu približne 2 milióny EUR a bude inštalovaný – podobne ako jeho predchodca Aurel – v priestoroch Výpočtového strediska SAV na Bratislavskej Patrónke. Riešenie od spoločnosti Lenovo, ktoré dodá firma IXPERTA, bude obsahovať 2 moduly – CPU časť  a akcelerovanú časť vhodnú predovšetkým pre AI/ML aplikácie. CPU časť bude mať 140 výpočtových serverov po 64 jadier a 256 GB RAM; v akcelerovanej časti bude 8 výpočtových serverov, každý vybavený 4 GPGPU kartami Nvidia A100. Vysokorýchlostné prepojenie zabezpečí 100 Gbps Infiniband a používatelia budú mať k dispozícii aj dátové úložisko s veľkosťou 3.8 PB.

Vyhlasovanie grantových súťaží a manažovanie žiadostí o prístup k výpočtovým prostriedkom bude v gescii Národného superpočítačového centra (NSCC). Verejné vysoké školy a organizácie verejnej správy sa môžu stať členmi NSCC, ktorého úlohou je zastrešovať  a podporovať aktivity v oblasti HPC na Slovensku, a takýmto spôsobom sa zapojiť do budovania HPC ekosystému, rozvíjať  spoluprácu v jednotlivých aplikačných oblastiach na expertnej úrovni a zastupovať záujmy svojich používateľov. Superpočítač Devana sa tak môže stať technologickou platformou pre podporu inovácií a digitálnej transformácie Slovenska so zapojením akademického, verejného aj súkromného sektora. Zároveň slovenský HPC ekosystém pripraví na ďalšie infraštruktúrne investície z Plánu obnovy a odolnosti.

Operačný program Integrovaná infraštruktúra je financovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a tento projekt (311071AKF20) bol podporený v rámci výzvy OPII-2020/7/55-NP.

EuroCC 2 & CoEs & CASTIEL 2 Intermediate Conference na Slovensku 26 apr - V malebnom prostredí Vysokých Tatier sa členovia Európskych národných kompetenčných centier a Centier excelentnosti stretli počas EuroCC 2 & CoEs & CASTIEL 2 Intermediate Conference, aby diskutovali o vývoji v projekte a ukázali doteraz dosiahnutý pokrok.
Nová spolupráca a komplexnejšia ponuka pre slovenské firmy 24 apr - V Národnom kompetenčnom centre pre HPC sa tešíme z nášeho nového partnerstva s Inovačným centrom INOVIA v Žiline. Toto spojenie predstavuje významný míľnik v misii NCC pre HPC propagovať a podporovať adopciu vysokovýkonných výpočtových technológií naprieč slovenskými regiónmi a hospodárskymi sektormi. Využitie takýchto pokročilých digitálnych technológií je vo svete čoraz bežnejšie, napríklad pri pokročilých numerických simuláciách, spracovaní veľkých objemov dát a tiež pri vývoji modelov umelej inteligencie.
Možnosti využitia HPC pre MSP 21 mar - Dňa 19. marca sa v Bratislave uskutočnilo podujatie s názvom Objavte potenciál supepročítača v praxi, ktoré združilo odborníkov z Národného kompetenčného centra HPC (NCC) a Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory, čím sa otvorili nové horizonty prespoluprácu s podnikmi využívajúcimi veľké dáta, simulácie, umelú inteligenciu vo vývoji alebo výrobnej technológií.