Kategórie
Všeobecné

Regionálne stretnutie národných kompetenčných centier pre HPC v strednej Európe

Zástupcovia národných kompetenčných centier pre HPC zo stredoeurópskeho regiónu sa 10. júna stretli na treťom stretnutí stredoeurópskej pracovnej skupiny NCC pre HPC. Hybridné podujatie zorganizovalo NCC Rakúsko v Grundlsee. Workshopu sa zúčastnili kompetenčné centra pre HPC z Poľska, Rakúska, Chorvátska, Českej republiky, Slovenska, Slovinska a Maďarska.

Regionálne stretnutie národných kompetenčných centier pre HPC v strednej Európe

Zástupcovia národných kompetenčných centier pre HPC zo stredoeurópskeho regiónu sa 10. júna stretli na treťom stretnutí stredoeurópskej pracovnej skupiny NCC pre HPC. Hybridné podujatie zorganizovalo NCC Rakúsko v Grundlsee. Workshopu sa zúčastnili kompetenčné centra pre HPC z PoľskaRakúskaChorvátskaČeskej republikySlovenskaSlovinska Maďarska.

Kompetenčné centra sa venovali téme spolupráci medzi NCC a ďalšími inštitúciami, ako aj zlepšovaniu firemných profilov na LinkedIn. Podujatie otvoril vedúci rakúskeho kompetenčného centra pre vysokovýkonné počítanie Markus Stöhr. Nasledovalo krátke predstavenie každého kompetenčného centra počas ktorého vedúci jednotlivých NCC predstavili nielen členov tímu, ale aj najdôležitejšie témy, ktorým by sa chceli počas stretnutia venovať. Nasledovala moderovaná diskusia o vyššie spomenutých témach pod vedením Markusa Stöhra a prehľad a aktualizácia spolupráce v oblasti tréningu, ktorú viedla Claudia Blaas-Schenner.

Ďalšou veľmi zaujímavou témou workshopu bola optimalizácia LinkedIn profilu. Tento interný workshop bol zameraný na best practices pre vytvorenie profesionálne vyzerajúcej LinkedIn stránky. Workshop bol určený pre všetkých záujemcov o zlepšenie svojho osobného profilu ale aj business page. Workshop viedla Natascha Trzepizur, odborníčka na obsahový marketing z INiTS vo Viedni.

Posledná sekcia s názvom AI Focus bola zameraná na:

  • AI generované reportovanie: Diskusia o využití umelej inteligencie pri tvorbe reportov. Prednášajúci: Markus Stöhr, Simeon Harrison, Thomas Mayerhofer.
  • Séria tréningov: AI pre priemysel Diskusia o sérii tréningov zameraných na využitie AI v priemysle. Prednášajúci: Simeon Harrison, Thomas Mayerhofer.

Stretnutie pracovnej skupiny stredoeurópskych NCC bolo jedinečnou príležitosťou na výmenu skúseností, prehĺbenie spolupráce a zlepšenie odborných kompetencií účastníkov. Ďakujeme rakúskemu kompetenčnému centru za organizáciu tohto skvelého podujatia a tešíme sa na ďalšie stretnutie nasej pracovnej skupiny!

REGISTRÁCIA OTVORENÁ: Nová séria populárno-náučných prednášok o zaujímavých HPC aplikáciách 6 okt - Otvorili sme registráciu na sériu prednášok v zimnom semestri 2024, kde sa budeme venovať fascinujúcim témam, v ktorých vysokovýkonné počítanie zohráva kľúčovú úlohu. Tento semester sa zameriame na oblasti ako meteorológia, klimatológia, chémia, veľké jazykové modely a mnoho ďalších.
Privítajte Mistral-sk-7b! 3 okt - Slovenská AI komunita sa po dlhom čase dočkala nového, tentoraz naozaj veľkého jazykového modelu pre slovenský jazyk.
NCC pre HPC na INOFESTe 2024: Festival inovácií v Žiline 24 sep - V dňoch 17. a 18. septembra 2024 sa v Žiline uskutočnil už piaty ročník festivalu inovácií INOFEST 2024, ktorý zorganizovalo združenie INOVATO. Podujatie sa stalo jedinečnou platformou pre stretnutie odborníkov, podnikateľov, akademikov, inovátorov, študentov, zástupcov štátnej správy a verejnosti, čím posilnilo spoluprácu v oblasti regionálnych inovačných ekosystémov na Slovensku.